17. sep, 2018

Just nu läser jag ...

Jag har en period när jag läser böcker för unga eller unga vuxna. (Skillnaden verkar bara vara vilken ålder det är på huvudpersonen i boken.) De är ofta välskrivna och har ett driv som jag gillar, utan att för den skull göra avkall på gestaltningen.  För ett par dagar sedan avslutade jag ”Inuti huvudet är jag kul” av Lisa Bjärbo. Den har alla tre nämnda egenskaper, välskriven, driv och en bra gestaltning.  Just gestaltningen är mer än bra, den är lysande. Femtonåringen Liv är ”bara lite blyg”, i själva verket är hon helt handikappad av social fobi och utvecklar också panikångest. Vi är inne i Livs huvud, och skildringen av hur hon känner det och tänker i olika situationer är på pricken. Språket är också exakt fångat – så vitt jag kan bedöma, en sextiosjuårig tant. J

Här är Liv på bussen. En annan tjej börjar prata med henne:

”Hej”, säger hon när hon får syn på mig på bussen hem på måndagseftermiddagen, som om det inte var några konstigheter alls. Som om ”hej” är ett ord bara, fritt att slänga ur sig hur som helst, utan att det ens krävs någon ansträngning. Och det gör det väl kanske inte heller. För henne.

”Hej”, mumlar jag. Det är ett svar som kräver hela min uppmärksamhet, och den närmsta minuten ägnar jag år att kolla efter något i min väska, och rota runt bland böcker och hörlurar tills pulsen slutar skena, som om mitt liv hängde på det.

 

Liv har just flyttat med sin pappa från Ringvägen på Söder, till en liten bondhåla utanför Växjö. Vill du veta hur det går för henne där i obygden? Boken finns på  Raben&Sjögren.

http://www.rabensjogren.se/bocker/176628-inuti-huvudet-ar-jag-kul