11. apr, 2019

April

Iskalla vindar blåser in från Ryssland och Finland. Mössan och vantarna åker på igen. Hallonbuskarna som kom med posten igår har fått fiberduk över sig, jag var tvungen att plantera dem. Törs man vattna det nysådda gräset, eller kommer fröna att ruttna i kylan? Det är torrt som fnöske, den sandiga jorden dammar.

Snart fyra veckor sen det regnade.

I april är vi vana vid omväxlande väder, regnskurar, hagel, och solsken däremellan.

Vädersystem som låser fast sig och stannar kvar, det har jag hört om på TV. Det har med klimatförändringarna att göra, det får vi vänja oss vid. När jag ser böndernas åkrar blir jag orolig. De har haft det tufft. Om de inte får ny mat till djuren nu snart … men det växer knappt på åkrarna, det kom igång så bra för några veckor sen, efter det har det inte hänt mer.

På bilden står jag och spanar ut över en översvämmad å vid stranden i Skanör. Det var 2012. Det pratades inte lika mycket om klimatet då som nu, och Skanör har varit översvämmat förr. Men i kommunen bråkar man med länsstyrelsen om var man ska få bygga. Länsstyrelsen säger att det kommer att vara översvämmat där om 70 år, hela Skanör. Borta. Det sägs förstås att man ska bygga vallar. Vill man bo bakom vallar? Skönheten i Skanör är de vidsträckta strandängarna. Och hur många samhällen kan vi skydda med vallar?

Om du gillar stränder, åk dit medan de finns kvar. Parkera i Skanörs hamn, och följ gång/cykelvägen mot Falsterbo fyr. Om det är sommar kan du njuta av sol och vind, doft av vildrosor och gulmåra samtidigt som du hör lärkorna ovanför dig och havet till höger. Om det är vinter kan du vandra ut på Måkläppen, ett stort sandrev med mycket fågel och sälkolonier. Det är tillträdesförbud under sommaren, men om det är så mycket vatten som på bilden, 2012, så finns det inte.

Ibland ordnas det vandringar ditut. Här är en länk:

http://maklappsforeningen.se/