22. maj, 2019

Kluvet land

 

Det finns ett radioprogram som heter så. Ett allvarligt samhällsprogram som sänds på P1 – var annars? Titeln passar också bra för mina intryck under den semester vi just varit på.

Under några år nu har vi ställt upp husvagnen på Bredängs camping när vi semestrar i Stockholm under sommarhalvåret. Bredäng är en söderförort. Där finns en tunnelbanestation.(På en kvart är man inne i centrum.) Före 50-talet var det i princip landsbygd här, gårdar och torp. På 60-talet byggdes det friskt, Bredäng fick tunnelbanestation och massor av höghus (miljonprogrammet). I miljonprogramsområdena bor som bekant nuförtiden en stor andel invandrare och flyktingar. En tysk äldre man vi lärde känna på campingplatsen sa att han trodde han var i Turkiet när han besökte centrum. Han sa det inte på något argt negativt sätt, han var snarast fascinerad. Vi satt och pratade med honom på en bänk i centrum och såg oss omkring. Just då såg vi bara människor från någon annan del av världen.

Mellan bebyggelsen och Mälaren ligger skogen, Sätraskogens naturreservat. Här ligger också campingplatsen, vackert på höjden ovanför Mälaren, med skogsstigar som hunden älskar. Det finns många olika spår, och badplatser, och ängar där hundar får lov att springa fritt, här finns båtklubbar och en brygga där färjan Drottningholm/Stadshuset lägger till om man har fällt upp semaforen.

Promenerar man norrut längs vattnet är det inte långt till Mälarhöjden, det är tunnelbanehållplatsen före Bredäng. Där tar skogen slut, och man kan inte gå längst med vattnet. Något är i vägen. Lyxvillor. I stället för tall och blåbärsris klättrar här lyxvillor av olika slag på bergssidan. Välklädda solbrända människor i välskötta trädgårdar – i den mån man ser några människor överhuvudtaget, här känns ganska tomt, förutom hantverkare som bygger till, bygger om, bygger nytt. Tunnelbanestationen här är ett litet trivsamt torg, med låga hus. Flyktingar? Nej, även hantverkarna var svenska så vitt jag kunde se.

Men skogen förenar, skogen och badplatserna. Här blandas barnen från Mälarhöjden och Bredäng, de lär sig orientering och naturvett och står i samma glasskö. De vuxna blandas på utegymmet nere vid badet och ungdomarna grillar nere vid sjön. Inga motsättningar eller stridigheter har rapporterats.

 

Jag gör ett album med lite bilder för den som är intresserad, men det tar lite tid, jag hinner inte idag.