9. aug, 2019

Diverse

Nej, gården är inte såld ännu. Ja, jag har börjat researchen för mitt föredrag. Jag läser "Gypsies and flamenco" av Bernard Leblon. Jag har läst den förut, som research för Contra Tiempo, men det är några år sedan nu.

I går morse kunde man känna den första aningen om höst i luften. Ett stråk av kyla, som när man simmar ut på djupt vatten. Under dagarna känns det inte, men det har helt klart gått över i sensommar. Augusti och september är mina favoritmånader, det är så färdigt allting, så avslappnat och så vackert. Juli skulle jag gärna tillbringa någon annanstans. Kanske på Hebriderna?

Apropå Hebriderna, jag hörde på radio idag att fjällvandrare måste börja bära med sig vatten - de kan inte längre lita på att få vatten via fjällbäckarna, de är uttorkade på sommaren. 

Det beror på den globala uppvärmningen.

Finns det fortfarande förnekare? Hur är de funtade? 

Jag önskar att klimatförnekarna hade rätt. Jag önskar att uppvärmningen bara var en tillfällig nyck i klimatet, att fossila bränslen var ofarliga, att vi kan elda på hur mycket som helst! Jag önskar att haven inte var fulla av plast och vår mat inte full av gifter, att cancer inte fanns och att det var ofarligt att röka. Som på sextiotalet, när ingenting var farligt. Min pappa tyckte att bälteslagen var jättefånig. Bensin luktade gott, avgaser också, och cigarrök. Barn gick ensamma till och från skolan och vi lekte ute på gatan.

Då var vi tre miljarder människor på klotet. Nu är vi snart åtta.

Vårt stackars vackra klot! Vad har vi gjort med dig?