7. mar, 2020

Syster Duktig tycker till

 

Läste en artikel om kvinnors urdåliga pensioner. För att avhjälpa detta tyckte en fackförening – jag tror det var Kommunal – att man skulle ge alla rätt till heltid. Det är ju inget nytt, och det är nog bra. De som vill ska kunna få heltid. Arbetsplatser där det bara finns deltidstjänster, helst sådana med lediga timmar mitt på dagen, är inte bra.

Men.

Hur ska alla kvinnor orka jobba heltid? Särskilt när barnen är små. Visst, det kan lika gärna vara männen som går ner i tjänst, men då flyttar vi bara över problemet. Vi har ju rätt till att gå ner i tjänst när barnen är små av en anledning. Vi (här i Sverige alltså) har bedömt att det är bättre för barnen att inte behöva vara så långa dagar på förskolan. Men om man går ner i tjänst så straffas man trettiofem år senare med en usel pension.

Jag har jobbat 40 år i sjukvården, de sista femton åren som chef. Jag vet att de flesta som jobbar heltid när de är lite äldre, från fyrtio och uppåt, inte riktigt orkar med det. De finns starka sega kvinnor som orkar, men de flesta som jobbar heltid tvingar sig till det för att få en pension som i alla fall räcker till det nödvändigaste. Som bekant finns det ganska många manliga narkossköterskor. Även bland dem finns det många som tycker att det är för tufft att jobba heltid. Och en man som jobbat som undersköterska hela sitt liv har också dålig pension.

När jag var i Norge och jobbade i mitten på nittiotalet jobbade man bara trettiofem timmar i veckan om man jobbade i ett rullande schema, och lönen var bättre än i Sverige. Det är tjugofem år sedan. Vi ligger långt efter.

Vårt nuvarande pensionssystem är en skandal!