8. nov, 2020

Som om det inte fanns nog med elände i världen ändå!

Vi har följt valet i USA i sex dagar nu, och nu har vi pustat ut. Tack till USAs unga kvinnor och män i alla färger som gick till valurnorna, tack tack TACK! En narcissistisk galning på en av världens mäktigaste positioner är livsfarligt för hela klotet.

Nu får vi se hur det går att bli av med honom.

Något som jag har hört talas om ett tag nu, flera år egentligen, är en grupp människor, en rörelse som kallas QAnon. Du har säkert hört talas om det också? Kanske har du som jag fnyst, och låtsats som att det inte finns. Det är alldeles för tokigt.

Vi har några i bekantskapskretsen som tror på det här. En av dem berättade för min man nyligen att jorden kommer att tas över av de ”goda” krafterna i mars 2021, med hjälp av militären. Sen kommer alla skulder att skrivas av, och vi kommer att få medborgarlön. (Tyvärr glömde min man fråga om vilka som kommer att bli tvungna att arbeta och vilka som kommer att slippa, och vem det är som ska bestämma detta.)

Vem sägs vara ledare för detta?

Donald Trump.

Vilka är motståndarna?

Bl.a. Hilary Clinton, Barack Obama, Påven Fransiscus, Tom Hanks, Oprah Winfrey m.fl. De dödar spädbarn och äter dem för att få deras livskraft, förutom att de driver ett världsomfattande pedofilnätverk. De sägs utgöra den ”djupa staten”, och har styrt i skymundan i tusentals år, med rötter tillbaks i romarriket. Ibland är det tillbaks till judarna. Följande klipp är från Aftonbladet, och handlar om en kvinna som är medlem i QAnon.

”Donald Trump har kallat Marjorie Taylor Greene för en ”blivande republikansk stjärna”. Samtidigt har hon spridit konspirationsteorier och desinformation i sina sociala medier, skriver CNN. Hon har hävdat att den amerikanska finansmannen George Soros, som överlevde förintelsen, samarbetade med nazisterna, hon har skrivit på Facebook att ”det pågår en islamistisk invasion i våra statliga myndigheter i detta nu” och sagt att USA:s svarta ”hålls som slavar av Demokratiska partiet”. Taylor Greene har också argumenterat att vita män är ”den mest illa behandlade gruppen av människor i USA idag”.

Nu har hon valts in i den amerikanska kongressen som medlem i representanthuset för ett distrikt i Georgia.”

 

Antisemitism ingår så klart i hela konceptet, likaså tron att coronaviruset spridits med vilje, och att vaccinering mot coronaviruset är farligt och styrt från … jag har glömt vem.

 

Det här går du nog inte på så lätt, eller hur? Inget för oss förnuftiga svenskar med fötterna i myllan eller stadigt på asfalten. Att kolla på Game of Thrones är en sak, men det här … !

Men det finns försåtligare sätt.

Det har börjat sprida sig i new age-grupper och bland yogautövare. Då talar man om kampen mellan ljus och mörker, sökandet efter sanning, välbefinnande och upplysning. På Instagram delas meddelanden som liknar ordspråk, pyntade i pastellfärger och med vackra bilder. Det kallas pastell-Q. Många delar detta utan att förstå sammanhanget. Man är inte medveten om kopplingen till QAnon. För att få lite mer kött på benen här hittade jag en artikel i svensk-finska Yle. Här är en länk.

https://svenska.yle.fi/artikel/2020/11/02/en-kvinna-fran-helsingfors-berattar-hur-hon-rakade-i-klorna-pa-qanon

Alltså:

  • var kritisk
  • tänk efter
  • fråga efter källor
  • kom ihåg att vi lever i en kaotisk tid, det är lätt att längta efter sammanhang och ”sanningar”.

Övrig uppdatering. Min axel gör ont. Jag har varit hos en ny sjukgymnast som har talat om för mig att ortopeden i Ystad inte är så mycket att hänga i julgranen (varför man nu skulle vilja ha ortopeder i julgranen?), och att man visst opererar axlar, upp till 75 års ålder hos vissa duktiga axelortopeder. Svar på MR kommer i veckan.

Hunden och jag går på träning, men det är november och kallt, och blött i gräset, så han vill inte. När jag skulle kalla in honom så satt han bara kvar och tittade olyckligt på mig eftersom han inte ville springa ut i gräset. Hunden bredvid kom i stället. Min lilla knähund blev upplyft, kramad, och buren till den varma bilen. Men han har fått en ny kompis, en liten pudeltjej, som vi passar ett par gånger i veckan. Då är det minsann spring och lek även ute i det blöta gräset. Så träningen får vänta tills det blir soliga dagar, den var ju till för att han skulle ha roligt. Sen att jag tycker det är trevligt att träffa lite andra hundägartanter (för det är bara tanter där) är en annan sak.

Täcke, sa någon.

Han hatar att ha täcke på sig. Springer och gömmer sig när man tar fram det. Man kan minsann ha åsikter om saker och ting även om man bara väger sju kilo.