Blogg 2021

4. mar, 2021

 

 

 

 

 

– Det är nog dags att vi har ett litet samtal. Sätt dig ner.

– Jag ska bara lägga i en tvätt. Vänta lite.

– Okej.

Steg i trappan, slammer, vatten som spolar, steg i trappan igen

– Sådär ja. Jo alltså. Din – vår – blogg. Den är lite för negativ tycker jag. Folk vill inte bara läsa en massa gnäll.

– Nehej, då kan de ju låta bli att läsa!

– Men ta det nu inte så! Det finns ju så mycket roligt och positivt i världen, eller hur?

– Jaha, som coronaviruset då till exempel, eller vad tänker du på?

– Nej så klart inte men vaccinationen till exempel. Den är på gång nu!

– Visst.

– Sura inte! Jag vet att vi inte har det så lätt. En make med en dödlig diagnos, vi får lov att vara ledsna. Och våra ögon, inte bara glaukom och endotelcellsdystrofi, nu är det grå starr också. Framtiden ser inte så ljus ut (haha). Och ryggen som har börjat säcka ihop igen för att osteoporosteamet i Malmö hade avslutat dig. Man kan bli förbannad för mindre. Du saknar Björkudden varje dag. Men ändå. Man kan inte bara älta negativa saker. Du får lov att vara ledsen och arg. Vi, menar jag. Men det finns bra saker också, eller hur? Kan du inte försöka tänka ut några bra saker i ditt liv?

Tystnad. Prassel med papper. En tur ner till frysen för att ta fram lunchmat. Steg upp och ner i trappan igen. Djup suck.

– Visst, du har rätt. Min man mår ganska okej, och han lever fortfarande. Vår lilla glada ullboll till hund är värd att leva för bara han, det tycker vi bägge. Det finns några nya vänner i vårt liv. Våren är på väg, Vaccinet också, livet kommer att återvända. Jag har en trädgård. Jag har havet, och en sak till.

– Vadå?

– Vi ska ha köttbullar och potatismos till lunch!

 

 

26. feb, 2021

 

 

Något rörde sig ute i trädgården i morse. På marken, bakom komposten. Något gråbrunt flaxade, men ibland stack det fram något svartvitt. Fram med kikaren.

En rovfågel. Och en skata.

Rovfågeln var inte större än skatan. Skatan bor här. Den tillhör huset. Jag gick ut för att skrämma bort rovfågeln. Jag kunde gå nära, två meter ungefär (coronaavstånd). Skatan kraxade hjälplöst och flaxade. De två andra medlemmarna i skatfamiljen skrek/kraxade upp i plommonträdet. När jag kom närmare tog rovfågeln skatan i klorna och drog den längre bort. Skatan skrek ännu mer. Jag kunde inte gärna ta rovfågeln med händerna, eller det vågade jag i alla fall inte. Jag gick in för att hämta något att använda som vapen – ett skohorn. När jag kom ut igen hade rovfågeln tagit med sig skatan in i ett busksnår. Jag slog i busken med skohornet, rovfågeln flyttade med sig skatan ännu längre in bland buskarna.

Jag gav upp.

Väckte maken och berättade. ”Det är naturen” sa han. Jo jag vet att det är naturen. Naturen är grym och obarmhärtig.

I vår mänskliga natur ligger att skydda det som är vårt. Skatan tillhörde huset, jag ville skydda den. Det var antagligen redan försent. Nu är den död.

Det enda jag kunde göra var att slå upp rovfågeln i fågelboken. Det var en sparvhök. Min egen kamera var inte med, bilden är från google.

Kolla in klorna. Och blicken!

 

22. feb, 2021

 

 

 

Det är den 17:e februari

tio dagar kvar till mars

sen är det 31 dagar i mars

det blir 41 dagar delat med sju är 5,85 veckor

till vadå?

Till Första April! Den första riktiga vårdagen (oavsett väder)

vi har haft snö, till och med sol och snö

vi har njutit och känt oss som nordbor

grillat korv ute

vänt ansiktet mot solen

men, jag säger som skåningarna här runtomkring

”Ah nu får det vara bra!”

(du får tänka dig att det sägs på skånska)

 

Nu är det snöslask och gråväder. Det måste vi igenom, det är bara att bita ihop. Ta tillvara det som är bra med det. Vad kan det vara, tänker du kanske? Jag tycker det är lite vilsamt  och behagligt kravlöst. Och så väntar vi på det tre V:na.

Vår, värme vaccin.

 

Det är den 22:a februari. Det känns som våren redan är här. Det blir nog bakslag.

Beskär äppelträd och buskar. Sitter vid söderväggen och dricker kaffe. Försöker låta bli att övermannas av krav.

Allt kött är ändå hö.

Hunden är en vit ullboll med sin vinterpäls, tassarna ständigt svarta och sandiga

Han får vara i sängen ändå

Var annars?

Funderar på om Contra Tiempo ska bli ljudbok?

17. feb, 2021

 

 

 

Det är många som oroar sig för …

Vad säger du till dom som är oroliga för … ?

Men kan inte många bli oroliga om … ?

Hur orolig ska man vara?

Ska man vara orolig för …?

 

Allt det här är från nyhetsprogram, framförallt i TV. I radion är man inte lika orolig. De så kallade journalisterna i TV1, TV2 och TV4 har stirrat sig blinda på det här med oro. Ska man tro dessa journalister så är politikernas, forskarnas och sjukvårdens främsta uppgift att se till att befolkningen inte blir orolig. Inte en enda en av oss får vara orolig, då har någon gjort fel. Och ska ställas till svars.

Borde man inte istället ta itu med själva oron?

Ibland måste man ju vara orolig. Det är kroppens sätt att sätt att tala om för oss att något kan vara farligt, så att vi kan förbereda oss. När faran är över ska vi stänga av oron. Inte hitta nya saker att oroa oss för, bara för att …

Om någon hela tiden talar om att vi kanske borde oroa oss för det ena eller andra så spär det på oron för de av oss som har svårt att värja sig.

Är nyhetsjournalisterna orsak till att oron verkar ha blivit en folksjukdom?

 

14. feb, 2021

 

 

Ursäkta att det dröjt. Men jag har inte tid. Vi har skaffat Netflix.

Vi hade det för några år sedan också, men då tyckte vi inte att det var värt pengarna efter att vi tittat färdigt på ”Orange is the new black.” Nu däremot, nu finns det hur mycket som helst! Jag är som ett barn lössläppt i en stor leksaksaffär. Jag slåss med drakar och häxkarlar, reser i tiden, spelar schack, umgås med engelska kungahuset, löser brott på Island, tar mig fram i snöstorm, lär mig om magiska örter och rider över de skotska högländerna. Alltså finns det inte tid för att sitta vid datorn och skriva eller läsa böcker.

Fast det går ju över. Man tröttnar. Snart är de ljusa vårkvällarna här igen, då vill man ut.

Så vi hörs igen när jag inte har så mycket att göra. Nu ska jag till Finland och lösa brott.