Blogg 2021

7. maj, 2021

 

 

Sitter på stranden med vinterjackan knäppt upp till hakan, mössa och vantar.

Det är den 5:e maj.

Det borde vara varmt och skönt.

Funderar.

Tänk om det inte var uppvärmning och avsmältning som var på tapeten. Tänk om det var tvärtom. En ny istid på väg. Hur skulle det kännas?

Nu för tiden skulle vi ju veta om det. Vi skulle gå och vänta. Det skulle vara kallt, ännu kallare än nu. Mörkt kanske, om kylan orsakades av vulkanutbrott som spritt massor av aska i atmosfären. Vi skulle vara tvungna att fly söderut.

Jag vet ju ingenting känner jag! Det måste vi väl ändå ha lärt oss i skolan – vad orsakades istiderna av? Jag googlar:

”Här i Sverige lever vi och frodas endast i en kort paus mellan istider. När kommer egentligen nästa istid och vad är det som kommer att orsaka den?

Den senaste istiden varade sisådär en 100 000 år; sedan kom en varmare paus om cirka 15 000 år och därefter är det dags för ny istid med islager som täcker hela Sverige. Isen under den senaste istiden gick så långt ned som till Nordtyskland och London, vad jag vet (höll på att säga minns!). Tanken är onekligen svindlande – det vi tror vara det naturliga tillståndet här uppe i norr är inte sol, slask och vinter utan egentligen megavinter med hundratals meter av packad is. Och under denna kommer allt materiellt vi har skapat och byggt att ligga krossat…

Orsaken till istiderna anses vara temperaturvariationer orsakade av periodiska variationer I solstrålningen (vilket är kopplat till solfläckarna) och variationer I jordaxelns lutning.

Och för några år sedan stod det klart att växthuseffekten faktiskt kan påskynda ankomsten av en ny istid.”

Forskning och framsteg, 12-01-21

Här kände jag att jag nog inte vill veta mer. Variationer i jordaxelns lutning … det låter som något som är svårt att påverka. Rent av omöjligt.

Det känns faktiskt bättre att tänka att man kan påverka, äta mindre kött och sluta flyga, pressa på politikerna och föra liv.

Och på måndag kommer värmen. Ska gå och leta upp shortsen.

 

 

28. apr, 2021

 

 

En bubbla av kalluft. Isande polarvindar från nordväst. Något med jetströmmar, högtryck och lågtryck, och så vi mittemellan. Och tyvärr, sa meterologen, när det blir så här så kan det hålla i sig länge.

Värmen på det lägsta på nätterna i uterummet, växterna måste överleva. Pelargoner och Herrestadsbegonior, olivträdet och citrusträdet, och så den där stora flikiga som jag inte vet vad den heter.

Det är länge sen jag skrev något. Jag kom av mig när maken blev sjuk. Nu är han bra, dvs bättre. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om, känner mig ovan. Det får bli lite hit och dit.

På en vecka hade vi tillsammans följande inbokat:

  • Rtg
  • Tandläkaren
  • Mammografi
  • Bentäthetmätning
  • Läkarbesök
  • Borttagande av hudförändring
  • Sjukgymnast

Ja vad säger man? Vad gör man? Det händer ju i alla fall något, som maken sa. Och ishavsbubblan ska brytas lagom till Valborg, men inte med sol och värme (hallå, vi talar om Valborg!), utan med regn och snöblask. Här i Skåne behövs regn, marken är torr och hård.

Fortsätter att drömma: En liten fin, smidig husbil, helst blå. En resa till Shetlandsöarna. Att ha råd att måla om huset (det är tegel så det behöver inte målas, men det är fult). En resa till världens vackraste natur och världens godaste mat och 23 grader i vattnet. Fyra jättebra böcker i bagaget. Att min dotter ska komma hem i sommar.

Ja och så fred på jorden förstås, och att klimatet ska bli normalt, och att pandemin ska försvinna.

Bilden är på vårt röda plommonträd, som börjat blomma lite försiktigt.

 

 

5. apr, 2021

 

Påsken är nästan över

vi är en bit in i april

det snöar det är soligt som det ska vara

mannen har rest sig ur sängen

Mår han bra?

det vete gudarna, allt är relativt

har mycket att göra

som alltid i april

deklaration trädgård

det ska sås, dvs om man vill skörda

det ska rensas, dvs om man vill ha det fint

och så finns det ju en massa borden

en del kan man strunta i

en del kanske blir gjorda fast inte idag

Idag deklarerar jag fastighetsförsäljning

sen är det enskild firma

existerande svenska svordomar räcker inte till, får ta till andra språk

isländska danska franska

tänk vad man kan lära sig av streamad tv

tröst: rabarberpaj på rabarber från förra sommaren

de nya är på väg upp, de gamla måste bort

så som det är med allt

bort med det gamla

gör plats för det nya

 

Känner du dig, som jag, lite träffad?

 

 

 

21. mar, 2021

 

 

Jag är en hund. Matte brukar ibland säga att jag är en vovve. Jag vet inte vad det är för skillnad. Men jag vet att jag har ganska tråkigt just nu. Vi är aldrig ute på något kul längre, förut brukade vi åka till ett ställe där det fanns massor av hundar, och så gick vi i skogen allihop tillsammans. Det var kul! När vi var påväg dit så brukade jag börja skälla och gnälla i bilen redan innan vi var framme. Sen brukade vi åka in till stan, gå och äta och titta på folk. På ett ställe vi brukade gå till fick jag alltid en egen leverpastejsmörgås. Där trivdes jag bäst! Jag tycker också om att sitta och titta när det finns massor av folk och hundar som går förbi. Jag undrar varför vi inte gör det längre?

Just nu är det ännu tråkigare än vanligt, för husse bara ligger och sover och matte är mest tyst och suckar och pustar. Vi går inte lika mycket som vanligt, och jag får inte vara ute själv i trädgården längre. Jag undrar om det är för att jag kröp igenom häcken några gånger och smet iväg till min kompis Spix? Så dumt av matte, jag hade ju bara roligt, och jag hade absolut tänkt gå hem igen när jag blev hungrig!

Som tur är har jag mina allra bästa kompisar, My och Molle, och dom får jag leka med ibland. Igår var jag hemma hos My, vi hade så roligt och skällde på alla som gick förbi deras uteplats. Ibland, när de som går förbi blir rädda, då är det extra roligt. Jag skulle vilja vara med mina kompisar jämt. Jag skulle önska att dom bodde här. Vi skulle säkert få plats allihop i husses och mattes säng!

Fast husse och matte är snälla, och det är inte så dumt att mysa i soffan och bli borstad i pälsen. När matte gömmer godsaker i vardagsrummet är det också jättekul, jag är supersnabb på att leta upp dom. Nu hoppas jag att min husse blir lite piggare igen snart, så att han också orkar gå ut med mig. Han har mer tålamod än matte så jag får nosa mycket mer när jag går med honom. Jag har kartlagt hela samhället här, och vet precis hur alla hundar luktar. Lycke är den som luktar godast, henne är jag kär i. Jag tror att hon är kär i mig också, för hon blir alltid glad när vi möts. I går när dom skulle gå förbi oss på en gata längre fram så la hon sig ner mitt i gatan och vägrade röra på sig, så hennes husse fick vänta tills vi kom fram. Då kände jag mig lite mallig.

Idag är det soligt och varmt ute. Matte har varit ute med mig i trädgården hela förmiddagen. Och jag tror – knack knack knack – att husse är lite piggare!

11. mar, 2021

 

 

Skriva fritt, säger dom

om det ska bli bra ska man skriva fritt

inte hålla tillbaks

inte dölja

varken för sig själv eller andra

det ska vara jobbigt

det SKA vara jobbigt

annars blir det inte bra

komma inifrån, från själva kärnan

från de djupaste skrymslena där ingen vistats

på många, långa år

 

Jag gick på kurs

där försökte vi skaka fram det

meditera fram det

sjunga och dansa fram det

kreativiteten från kärnan

jag tyckte det gick bra, då

det var i alla fall kul

skaka bort alla hinder liksom

kan se det framför mig

hur stängsel och murar rasar ihop

hur den geniala ursprungliga kreativiteten smyger under och över murarna när man mediterar

 

Men nu

Ett tjockt lager ”bara” vardaglighet

känns inte som jag ens har något inre liv

kompakt vardag

kompakt (o)trygghet

kompakt idélöshet

bara matplanering och tvätt

bara hundpromenader och folkhälsomyndigheten

bara väderprognoser och nyheter

Kanske är det det som är livet, det här gråa

det riktiga livet

här finns ingen ursprunglig kreativitet

inga gömda glömda känslor

inga hemligheter, ingen längtan

skuld och skam

förvaras i en kopparkapsel tiotusen meter ner i urberget

dit inga skakningar når