14. feb, 2021

Vinter

 

 

Vinter och fågelmatsproblem

Vi har haft två iskalla nätter och dagar i rad. -8 på nätterna, -6 på dagarna. Nu ska det vända och bli lite varmare. Gatorna och gångvägarna är isiga och hala. En äldre man vi brukar möta ofta går stadigt i sina dubbade vinterkängor. Vi smyger fram försiktigt. På Björkudden behövdes inga dubbar under skorna, grusväg och ängar blir inte hala. Jag går ner till strandängarna, men vägen dit är ett äventyr fast den inte är mer än 100 meter. Vinden är nordlig, bitande. Vid havet nedanför strandvallarna är det lä, och solen skiner. Jag vill sätta mig ner, lägga mig i sanden, men stenarna som finns att sitta på är iskalla och sanden frusen. Massor av tång har blåst upp. Den är mjuk att trampa i. jag hoppas att det ska komma en annan vind och få bort den igen innan sommaren kommer.

Det har börjat bli så mycket ljusare att det märks.

Det kommer att bli vår igen.

Vi kommer att bygga ett trädäck på framsidan. Vi kommer att sitta där och njuta av solen och titta på folk som går förbi. Jag kommer att plantera vinrankor och bokharabinda som slingrar sig upp mot huset.

Men inte än. Än finns tid att bara drömma och vila.

För fåglarna är det inte mycket vila. De måste liga i hela dagarna för att få tillräckligt mycket mat. Jag brukar hjälpa dem med talgbollar, jordnötter och fröer, och det hade jag tänkt göra här också. Här finns mycket fåglar, man hör dem och ser dem. Klart de måste få mat.

Men kråkfåglarna tar över allt när man hänger ut mat. Skator, kråkor, råkor och kajor. Jag har ingenting emot dem egentligen, men de tar över. Småfåglarna har ingen chans, trots att jag har en slags bur för talgbollar åt småfåglar som de stora inte ska kunna ta sig in i. Den funkar inte. De stora hänger där och hackar och sticker in sina långa näbbar, har ner buren på marken så de kommer åt bättre. Jag har hängt upp den bättre, men de är ändå där. Det är ingen balans.

På Björkudden var det balans i fågelvärlden. (Jo jag saknar Björkudden!)

Är det någon som har tips om hur man ser till att småfåglarna får sin mat?