7. maj, 2021

En ny istid

 

 

Sitter på stranden med vinterjackan knäppt upp till hakan, mössa och vantar.

Det är den 5:e maj.

Det borde vara varmt och skönt.

Funderar.

Tänk om det inte var uppvärmning och avsmältning som var på tapeten. Tänk om det var tvärtom. En ny istid på väg. Hur skulle det kännas?

Nu för tiden skulle vi ju veta om det. Vi skulle gå och vänta. Det skulle vara kallt, ännu kallare än nu. Mörkt kanske, om kylan orsakades av vulkanutbrott som spritt massor av aska i atmosfären. Vi skulle vara tvungna att fly söderut.

Jag vet ju ingenting känner jag! Det måste vi väl ändå ha lärt oss i skolan – vad orsakades istiderna av? Jag googlar:

”Här i Sverige lever vi och frodas endast i en kort paus mellan istider. När kommer egentligen nästa istid och vad är det som kommer att orsaka den?

Den senaste istiden varade sisådär en 100 000 år; sedan kom en varmare paus om cirka 15 000 år och därefter är det dags för ny istid med islager som täcker hela Sverige. Isen under den senaste istiden gick så långt ned som till Nordtyskland och London, vad jag vet (höll på att säga minns!). Tanken är onekligen svindlande – det vi tror vara det naturliga tillståndet här uppe i norr är inte sol, slask och vinter utan egentligen megavinter med hundratals meter av packad is. Och under denna kommer allt materiellt vi har skapat och byggt att ligga krossat…

Orsaken till istiderna anses vara temperaturvariationer orsakade av periodiska variationer I solstrålningen (vilket är kopplat till solfläckarna) och variationer I jordaxelns lutning.

Och för några år sedan stod det klart att växthuseffekten faktiskt kan påskynda ankomsten av en ny istid.”

Forskning och framsteg, 12-01-21

Här kände jag att jag nog inte vill veta mer. Variationer i jordaxelns lutning … det låter som något som är svårt att påverka. Rent av omöjligt.

Det känns faktiskt bättre att tänka att man kan påverka, äta mindre kött och sluta flyga, pressa på politikerna och föra liv.

Och på måndag kommer värmen. Ska gå och leta upp shortsen.