8. aug, 2021

Sensommar

Min absoluta favorit - sensommar. Rönnbär och äpplen rodnar, rosa och gult mot det alltmer mättade gröna. Det är vackert. Sinnet ofta lugnt. Varmt i vattnet om man vill ta ett dopp, och det ville man idag.

Rakt ner bland sand och stenbumlingar, ut i båtfåran. Vågorna skummade, det var oväder i natt, utströmmarna starka, jag fick ta i för att komma in igen. Solen värmde efteråt. Sen en kopp kaffe hemma på den nya verandan. Livet skönt.

Just nu läser jag Göran Greiders "I trädgården hörs andra ekon". Där står så mycket tänkvärt. Om sensommarens ankomst skriver han så här:

"... och när sensommaren anlänt, kanske i form av en plötslig, ensamkommande höstdag mitt i augusti ..."

Precis så var det i år. En ensam höstliknande dag, sen var det plötsligt sensommar istället för högsommar. 

Han skriver också klokt om skillnaden mellan väder och klimat. 

"Nej, vi kan inte känna av klimatet. Vädret lever vi med, men det är bara en boll som sparkas runt i det stora planetära klimatsystemet."

Fyndigt formulerat. Bilden blir tydlig. Vi kan inte dra några slutsataser av enskilt väder menar han, klimatet är mer än så. 

Annars då? Jo tack, det rullar på. Jag planerar en releasefest tillsammans med min väninna Ulla, som gick skrivarlinjen på Malmö folkhögskola samtidigt med mig. jag hade ingen releasefest då för två år sen när Contra Tiempo kom ut, men nu är det dags för den boken att slåss för lite plats. Det är den faktiskt värd. 

Läs på den här hemsidans förstasida så får du veta tid och plats. Du är välkommen!