26. nov, 2021

Just nu när det snart är vinter

 

 

Testläsning pågår, och så är det vinter på gång.

Hur lever man då?

Som vanligt, så klart.

Ut med hunden, skriva, laga lunch.

Ut med hunden, läsa, laga middag.

Ut med hunden, titta på TV, kvällsfika, ut med hunden.

 

Men nu är maken mycket bättre, så han tar hälften av hundpromenaderna. Då måste jag träna istället. Kratta löv. Rensa golvbrunnen under badkaret – hur nu de ska gå till! Badkarsfronten har blivit inbyggd bakom ett skåp och är svår (omöjlig?) att få bort. Det har varit så sen 1965. Möjligen kan man rensa golvbrunnen med hjälp av något långt smalt verktyg.

Det där är inte kul, vi tänker på något annat.

Att få feedback från testläsare är inte så lätt. Inte för att jag är känslig för kritik, för det är jag inte i detta sammanhang. Jag vet att texten inte är klar.

Så varför är det svårt?

För att de tycker så olika. Och det är ju inte så konstigt, människor har väldigt olika smak när det gäller böcker. En del tycker om tempo och action, de slänger undan boken om det inte händer något på varje sida. Andra tycker om långsamhet och fördjupning, de tycker action är ytligt. En del tycker om när det är lite kärlek med, andra tycker bara att det är fjantigt.

Så om jag nu får så mycket olika åsikter, hur ska jag då kunna manövrera texten till en färdig bok? Som blir antagen.

Jag låter mitt undermedvetna arbeta med feedbacken när jag är ute och går, sen får jag se vad som händer när jag sätter mig vid datorn.

Annars då?

Jo tack, tredje sprutan är tagen, både jag och maken har ont i armen. Vi följer dramat med vem som ska regera vårt land på nyheterna. Jag personligen är lite sur på Annie Löv, men jag tänker inte göra en grej av det. Den politiska smaken är lika delad som den litterära, och jag har vänner i båda lägren. Och i kväll är det fest!

Jag talar förstås om På Spåret. Jag tänker hålla på Jason Diakité, inte bara för att han är från Lund.

(Man vet att man har blivit gammal när ett TV-program är det man mest ser fram emot en fredagkväll. Men så skönt att slippa göra något annat!)