1. jan, 2022

Då börjar vi om.

 

Det här är sjuttioförsta gången jag upplever första dagen på ett nytt år. Det börjar bli en smula tjatigt. Svårt att uppbringa den där magiska känslan av att det nya året ska bli så fantastiskt och ha så mycket nya möjligheter i släptåg. Så är det ju inte. De möjligheter du har är precis de samma idag som igår och i förrgår, och när det kommer nya möjligheter så kan de uppenbara sig vilken dag som helst. De möjligheter du har inom dig måste du själv ta hand om och använda dig av om det ska bli något. Och visst - ibland händer det.

Nyårslöften känns överspelade. Jag slutade röka för länge sen, mitt alkoholintag behöver inte minskas och enligt osteoporosdoktorn får jag inte gå ner i vikt. Men, jag har tänkt så många gånger att jag vill meditera och träna, för att få balans. Jag har börjat många gånger och sen kommer jag av mig. Är det likadant för dig?

Okej, då försöker vi ge det här året en chans och ta tag i det igen. När vi kommer av oss så ger vi oss själva en kram och börjar om igen. Och igen. 

Till slut har det blivit en vana, kanske har vi då blivit klokare, lugnare och ... vadå? Snällare? Lyckligare?

Om du vill ha lite pepp kan du läsa "Jag kan ha fel", av Björn Natthiko Lindeblad. Den är klok, lättsam och kärleksfull. Du har nog sett honom på TV. Han har varit buddhistisk skogsmunk, men är "avkåpad" och lever nu i Sverige med sin fru, och tyvärr, den hemska diagnosen ALS. Jag slutar årets första blogginlägg med ett citat från slutkapitlet i hans bok, ett citat om hans syn på döden.

"Varför är den helt dominerande berättelsen i vår kultur om hur man möter döden en hjältemodig berätelse om kamp, motstånd och förnekelse? Varför utmålas döden så ofta som en fiende som ska besegras? Som en förolämpning eller ett nederlag? Jag vill ogärna se på döden som livets motsats. Hellre som födelsens motsats.Och jag kan förstås inte bevisa det, men jag har alltid haft en inneboende övertygelse om at det såklart fortsätter på andra sidan. ibland känns det till och med som ett vidunderligt äventyr väntar mig."