Vår i luften

5. jan, 2019

... jo det är faktiskt sant. Fem plusgrader i skuggan och strålande sol och vindstilla. Fälten och kullarna här runtomkring är knallgröna. Vintergäcken lurar under de vissna löven, grenarnas knoppanlag är svällande.

Men rent statisktiskt har vi vintern framför oss, inte bakom oss, och så är det förmodligen. Men man kan ju ändå glädjas åt en vacker dag!

Dela den här sidan

Fågelmatsrecept.

26. dec, 2018

Jag mixade gammalt bröd med lite olivolja och kokosfett. Det gjorde succe!

En dag före jul

23. dec, 2018

En viss julefrid har faktiskt infunnit sig. Projekt får vänta lite. Sjukdom har stabiliserats en smula. Min dotter är hemma över julen. Snön faller ymnigt över bygden. Hunden är lycklig, han älskar både snön och min dotter. Vi har haft en lång lugn frukost med tidningen och snöfallet utanför. Jag läste en artikel om Soros, den ungerske miljardären som lägger en stor del av sina pengar på att stödja olika demokratirörelser, ffa i Ungern, Ryssland och USA. Alltså har han blivit fiende nr 1 för hela hathögern. Han är dessutom jude, och då är det tydligen extra viktigt för "hatarna" att ge sig på honom. Så trött man blir på den här världen ibland! Vi människor kan verkligen vara vår egen värsta fiende. 

Men vi gör ju goda och bra saker också. Gott och ont, svart och vitt, grått, tveksamt, vacklande och motstridigt. Byggstenarna för alla bra böcker. Ha nu en riktigt God Jul!

Fem dagar före jul

18. dec, 2018

Jag ska inte lägga upp bilder på granris, röda äpplen och ljus i lyktor, trots att jag faktiskt har lyckats få ihop lite sådant ute på bron, och flera ljusstakar har dykt upp i fönstren här inne. Jag hinner inte mycket, och när jag har en stund över läser jag igenom mitt manus en gång till. Sen ska Eva-Karin på Ebes förlag gå igenom det ytterligare en gång och sen åker det till tryck. Den (boken) blir alltså helt säkert ingen julklapp, i alla fall inte i år. Men det finns ju stora påskägg där man gott kan få ner en bok. Mycket nyttigare än godis!

Som så många andra följer vi härhemma dramat både i riksdagen - vilka ska bilda regering - och i Svenska Akademien. För mer underhållning tittar vi på Little drummer girl. De där Skarsgårdarna är förbaskat skickliga allihop! 

Annars ligger mörkret tungt över gården, både bildligt och bokstavligt. Katten vill alldeles bestämt ha mat TVÅ gånger om dagen, tydligen är det ont om möss så här års. Hunden vill mer än något annat här i världen jaga katten. Småfåglarna tjattrar och kvittrar dygnets alla ljusa timmar, de utfordras med både frö, nötter, äpplen och talgbollar. De bryr sig inte om katten när hon sitter och tittar på. När jag lägger ut ost äter katten först.

Om tre dagar är det vintersolstånd - sen vänder det. 

En vanlig morgon

8. dec, 2018

Vakna

Katten väntar utanför fönstret

följer varje steg

hon får mat först

hennes fluffiga vinterpäls är blöt på ytan, torr under

hon är en vildkatt

sköter sig själv

bestämmer själv att hon ska tigga

hon får så mycket mat att hon blir tjock på vintern

det behöver hon vara

jag får klappa henne

nu till och med utan att hon har mat i skålen

hon jamar ljudligt, sen spinner hon

Sen ska hunden ut

han är morgontrött

rufsig

jag bär ut honom i hallen, han är tung och varm

väl ute på bron stannar han och sträcker på sig

han vill gå och störa katten som äter frukost ute i hönshuset

det får han inte

vi går den vanliga rundan

morgonluften

Sen frukost till oss, koka ägg, blodsockerprov, insulin, mediciner, te med ingefära, lägga upp hundmat

TV eller DN?

två stora koppar te

den mätta hunden ligger i mitt knä och gnager på en rulle kohud

när han somnar om är det bara resten av dagen kvar